Co to jest babka płesznik?

Babka płesznik (łac. Plantago psyllium) to roślina, która znana jest również pod innymi nazwami jak płesznik czy pchlica. Tego typu nazewnictwo związane jest z kształtem wytwarzanych owoców, które wyglądem przypominają pchły. Należy ona do gatunku roślin jednorocznych z rodziny babkowatych. Zakwita w okresie od czerwca do września. Jej rodzimym terenem występowania są kraje Basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej.

Nasiona babki zostały również zwleczone do innych rejonów świata, jak Północna Afryka, Ameryka Południowa czy Europa. Jednakże jest tam sztucznie uprawiana. W Polsce jest rośliną mało spotykaną. Największe uprawy występują we Francji lub Hiszpanii. Preferuje nasłonecznione i odpowiednio nawodnione gleby.

Ogólna charakterystyka

Płesznik posiada owoce, które w momencie zalania wodą zostają pokryte grubą warstwą specyficznego śluzu. Ich kolor zazwyczaj jest jasnobrązowy. W wewnątrz zawierają w sobie dwie, małe torebki z nasionami. Nasiona te posiadają w sobie spore pokłady substancji śluzowych. Ów substancje to: trisacharydy, białko, fitosterole, aukubiny, olej tłusty, sterole i triterpeny. W konsekwencji, płesznik posiada duże ilości błonnika, które działają oczyszczająco, przeczyszczająco oraz wspomagająco pracę jelit.

Łodyga babki płesznika jest bardzo słabo rozgałęziona. Bywa, że w górnej części posiada owłosienie. Czasem pokryta jest ona małymi równowąskimi, naprzeciwlegle ułożonymi listkami.Jednakże nie osiąga ona wyższej wysokości, niż 30 centymetrów. Kwiaty wyrastają z kątów liści, mają kolor jasnobrunatny i zebrane są w małe kłosy. Owoc, jak już wyżej wspomniano zawiera dwa, niewielkie nasiona o kształcie owalnym.

Surowiec i podstawowe związki czynne

W celach leczniczych, surowcem babki płesznika są jej nasiona, które zbiera się w momencie całkowitego dojrzenia. Aby zgromadzić surowiec, należy ściąć całe kwiatostany. Następnie wysuszyć je w odpowiednio zaciemnionych i przewiewnych miejscach lub też w specjalnych suszarniach. Należy jednak pamiętać o utrzymaniu w pomieszczeniu stałej temperatury. Kiedy roślina zostanie już osuszona, przechodzi się do jej oczyszczenia. Tak otrzymany surowiec posiada w sobie wiele związków czynnych. Nasiona posiadają kwas uronowy, arabiozę i ksylozę. Co więcej, występują w nich tłuszcze roślinne, garbniki, akubina, triterpeny i fitosterole. Zobacz też: Jaki jest najlepszy detoks na wątrobę?

Zastosowanie i działanie

Surowiec babki płesznika swoje zastosowanie znajduje w ziołolecznictwie. Jego przetwory zalecane są do spożycia w przypadku zaparć, ponieważ działa przeczyszczająco. Ponadto, osoby cierpiąca na hemoroidy również mogą włączyć do swojej diety napary z pchlicy. Stwierdzono, że znacząco łagodzi ból w trakcie wypróżniania oraz łagodzi podrażnienia ścian jelit, odbytu czy przełyku. Właściwości ochraniająco-łagodzące wynikają z obecności śluzu. Prócz dolegliwości układu wydalniczego, leczy schorzenia związane z układem krążenia i reguluje poziom cholesterolu we krwi człowieka. Zdarza się, że jest wykorzystywana do łagodzenia kaszlu. Zobacz inne zioła na oczyszczenie: http://naturalne-oczyszczanie.pl/jak-oczyscic-organizm-z-toksyn-ziolami/

Przetwory

Przygotowany surowiec najlepiej jest przyswajany przez organizm człowieka w postaci ziółek. Związku z tym, należy około 20 gram nasion namoczyć w przegotowanej wodzie przez około 30 minut. Kiedy środek będzie gotowy należy pić go 2 lub 3 razy dziennie przed posiłkiem. Warto pamiętać o wypiciu zwiększonej ilości wody. W przypadku niedrożności jelit, przewlekłych nudnościach i wymiotach nie wolno stosować babki płesznika, ponieważ może ona działać szkodliwie na nasz organizm.